Care este conduita spectatorului la un concert de orchestră?
Conduita la un concert de muzică clasică este oarecum misterioasă, grea pe alocuri. De obicei ține de bun simț: muzica necesită liniște. Spectatorii oferă această liniște; atât muzicienii cât și publicul vor să se concentreze pe muzică.
Unul dintre aspectele manierelor în timpul unui concert este putin confuz: când să aplauzi. La majoritatea altor tipuri de concerte, publicul aplaudă atunci când muzica se oprește, însă în muzica clasică trebuie să aștepți sfârșitul întregii piese pentru a aplauda.
Nu aplauda până când nu s-a terminat întreaga arie
Când să aplauzi, când să nu aplauzi.
Nu aplauda când maestrul de ceremonii, dirijorul sau solistul intră pe scenă. Aplauzele reprezintă un gest de apreciere din partea publicului, iar tot ceea ce artiștii au făcut a fost să vină pe scenă. Așadar îi aplaudăm fără să fi făcut nimic. Robin Williams, celebrul comedian, în timp ce susținea spectacole de stand-up comedy, intra pe scena, spunea „Hello!” și era întâmpinat de aplauze frenetice. Când aplauzele se terminau, Robin se înclina, spunea „La revedere!” și se prefăcea că pleacă. Williams avea dreptate: dorința noastră de a aplauda oamenii care se plimbă pe scenă a scăpat puțin de sub control.
Există o excepție de la aceasta regulă: dacă maestrul de ceremonii oferă o cuvântare interesantă despre muzica care urmează a fi interpretată, simte-te liber să aplauzi după ce cuvântarea a luat sfârșit. Ar trebui să încurajăm perfomer-ii care ni se adresează direct.
Nu aplauda în pauze. Pauzele sunt acele momente de întrerupere a sonorității (momentul tăcerii). O grijă comună între ascultătorii concertelor clasice – și unul dintre obstacolele majore în plăcerea de a asculta muzică – o reprezintă frica de a aplauda când nu trebuie. Nici nu e de mirare că audiența este temătoare: muzicienii clasici adesea nu lasă să se înțeleagă ce se așteaptă de la public.
La majoritatea altor tipuri de concerte, publicul aplaudă atunci când muzica se oprește, însă în muzica clasica trebuie să aștepți sfârșitul întregii arii pentru a aplauda. Câteodată nu poți să îți dai seama când aria a luat sfârșit. Câteodată te lași purtat de val și-ți vine să aplauzi necontrolat. Câteodată ești așa de entuziasmat într-un moment al tăcerii încât nu te poți abține să nu aplauzi muzicienii.
Nu o face!
Cum îți dai seama că aria s-a terminat? Adesea piesele clasice, cum spuneam, au mai multe secțiuni, fiecare cu propria încheiere și este dificil să identifici sfârșitul, acel sfârșit la care trebuie să aplauzi. Când ai dubii, cel mai simplu e să aștepți să vezi dacă majoritatea aplaudă. Dacă te afli aproape de scenă, observă atitudinea muzicienilor de pe scenă. Dacă aceștia nu și-au lăsat instrumentele în jos și privirea lor nu este îndreptată spre public, înseamnă că nu au terminat întreaga piesă.
Alte elemente de etichetă atunci când participi la un concert de muzică clasică:
Dacă nu vrei să stai nemișcat, nu sta.
Nu-i deranja pe cei din jurul tău, însă, de cealaltă parte, dacă muzica te face să vrei să bați tactul din picior, sau cu degetele, sau te determină să-ți miști mâinile, ori să te înclini înainte și înapoi, fă-o. Asta și trebuie să-ți insufle muzica.
Dansăm deoarece muzica ne face să ne dorim asta, ne face să devenim una cu ritmul. Chiar și persoanele care nu dansează pot confirma impulsul puternic de a face ceva, orice, în timpii muzicii pe care o ascultă. Muzica îi obligă pe oameni să se miște încă de când a fost inventată, cu milenii în urmă. Nu poți să „dansezi” în scaun la un concert în sală, însă există alternative mai puțin evidente. Dacă muzica te cuprinde, nu-i rezista.
Îmbracă-te la ținută de gală numai dacă vrei.
Dacă-ți place să te îmbraci de gală pentru ocaziile sociale, fă-o; limita e cerul. Însă dacă te simți mai confortabil într-o ținută lejeră (însă de bun gust), nu te obosi sa te ferchezuiești. Nu te va da nimeni afară. În cel mai rău caz, vei atrage probabil privirile dezaprobatoare ale unui cuplu de încărunțiți. Desigur, există excepțiile în care organizatorii specifică un cod vestimentar. Atunci se recomandă respectarea sugestiilor. În rest, nu e nevoie să te îmbraci de gală pentru a asculta muzică cu sentiment.
Sunete care deranjează, pe care să le eviți.
Telefoanele mobile, pagere și ceasuri care scot sunete. Oprește-le!
Vorbitul (este surprinzător câte persoane se entuziasmează atât de mult încât uită că nu sunt în fața televizorului)
Șoptitul (iarăși surprinzător numărul de oameni care cred că șoptitul este tăcut)
Despachetarea unui produs/obiect
Tușitul (dacă ai accese de tuse, ia-ți calmante pentru tuse sau sirop. Și despachetează-le înainte!)
Scârțâitul scaunului
Deschiderea unei genți, poșete, fermoare în general
Jucatul cu monede
Foșnirea flyerelor cu programul artistic
Apelul la liniște prin minunatul „Șșșșșșt!”
Activități pe care să le eviți.
Trimterea de SMS-uri
Foșnitul
Schimbul de biletele
Îmbrăcarea sau dezbrăcarea unui articol vestimentar
Joaca cu accesoriile
Mâncatul
Intrarea sau ieșirea în timpul spectacolului
Plimbatul aiurea
Nu trebuie să fii încordat ori rigid la un concert. Nu trebuie să-ți ții respirația. Însă trebuie să ajuți la crearea liniștii în care muzica să înflorească, iar prin nemișcarea ta să-i ajuți pe toți ceilalți să se concentreze asupra muzicii.
Când să aplauzi, partea 2
În unele situații, poți aplauda ori de câte ori iți place ceva. Adesea, acesta este cazul operei și baletului. Audiența poate aplauda la schimbarea luminozității sălii, la ridicarea cortinei, la prima apariție a artiștilor celebri, la o mișcare de dans impresionantă, un cântec frumos, ori la apariția unui element de decor extraordinar.
Însă nu este la fel la orice spectacol de balet sau operă. Dacă devii dezorientat, fii atent la restul audienței. Și ține minte: dacă nu ești sigur când să aplauzi, nu este vina ta. Artiștii ar trebui să te ajute și să-ți indice când să aplauzi, însa nu întotdeauna aceștia o fac.
Ce facem cu copiii?
Concertele de muzică clasică nu sunt pentru toată lumea. Bebelușilor și copiilor mici, spre exemplu, nu li se poate cere să respecte regulile la un concert destinat adulților. Este recomandată cu tărie lăsarea copiilor acasă, sub îngrijire, până când sunt destul de educați încât să înțeleagă cum să se comporte la un astfel de eveniment. Chiar și mulți adulți nu pot îndeplini standardele de conduită și bun simț. Unii nu pot sta tăcuți, alții nu-și găsesc locul pe scaun. Unii sforăie. Folosește buna judecată și considerare în privința celor pe care îi inviți cu tine la astfel de eveniment.
Aspecte legale
La un concert este recomandat să nu faci fotografii sau înregistrări, cu atât mai puțin un întreg video. Aceste activități îți distrag atenția de la muzică și – adesea – sunt ilegale. În plus, ești acolo să trăiești experiența spectacolului, nu să-l imortalizezi!