Articol oferit de Raftul cu idei
Albinuțele sunt atât de necesare ecosistemului, încât pierderea lor este greu de imaginat. De la mică la mare, orice componentă a mediului are rolul și contribuția ei pentru natură și pentru buna desfășurare a lucrurilor.
Este de la sine înțeles de ce avem nevoie de sol, de păduri, de păsări, de animale. Dar știm de ce avem nevoie de albine? Nu, nu vorbim doar despre producția de miere, care, bineînțeles, are numeroase beneficii pentru sănătate și este des folosită în tratamentele estetice.
Cu siguranță ne-am întâlnit cu expresia “ești harnic/ă asemenea unei albinuțe”, expresie care nu este deloc departe de adevăr. Deși sunt vietăți foarte mici și fragile, albinele joacă un rol vital în viața oamenilor, întrucât munca lor, deși aparent invizibilă, asigură perpetuarea multor culturi agricole. Prin urmare, ne asigură necesarul de miere, dar în același timp contribuie la înmulțirea plantelor, prin polenizare.
Știați că din 100 de specii de culturi (90% din ele asigură necesarul nostru de hrană), 71 dintre acestea sunt polenizate de către albine, prin urmare albinele sunt cele care contribuie la răspândirea și perpetuarea culturilor respective? (Sursa: CNN)
Scăderea coloniilor de albine ar putea genera în viitor un declin în rândul speciilor de plante, care folosesc polenizarea pentru reproducere. Asta va înseamna mai puține migdale, cireșe, mere, mai puțină cafea, fân (necesar pentru hrana vacilor de lapte) și lista continuă.
Conform unui articol publicat în Science, specialiștii au studiat evoluția coloniilor de albine și habitatele lor, începând cu anul 1901, până în prezent, și au observat faptul că speciile aflate în extremitățile habitatelor nu au supraviețuit schimbărilor survenite din modificarea climatului. De asemenea, studiile au evidențiat o rată de dispariție mai ridicată în ultimele decenii, când schimbările climatice au început să se amplifice.
Sunt mai mulți factori care influențează reducerea coloniilor de albine, dar toți au la bază efectele negative ale schimbărilor climatice, efecte care au determinat modificări și anomalii la nivelul habitatului specific albinelor (prin creșterea sau scăderea temperaturii aerului, schimbarea regimului de precipitații, modificarea umidității etc). De asemenea, practicile agricole agresive care au devenit foarte frecvente, din cauza creșterii numărului populației și, în același timp, a scăderii procentului de sol fertil, contribuie la contaminarea cu substanțe chimice a florilor și a plantelor, singura sursă de hrană pentru albine.
Deși alte specii – precum fluturii – s-au adaptat rapid la schimbările climei, nu toate speciile de albine dețin această abilitate. Cu toate acestea, există măsuri pe care oamenii le pot lua pentru a restabili puțin din echilibrul pierdut. Astfel, putem găsi alternative pentru insecticidele agresive, putem planta copaci, sau pur și simplu să evităm distrugerea pajiștilor pline cu flori.
Oamenii vor continua să trăiască chiar dacă albinele dispar, dar golul pe care acestea îl vor lăsa în ecosistem este de neînlocuit.
Dacă am asculta cu atenție “povestea” pe care fiecare floare, insectă și animal ne-o spune, am putea sa aflăm mult mai multe decât ne imaginăm despre schimbările climatice și efectul acestora. Dacă nu doar albinele vor dispărea? Urșii polari, broaștele, coralii, urșii koala, păsări, pești… Toate acestea sunt specii în pericol de dispariție și lista nu se oprește aici. Dacă ar fi să corelam fiecare dispariție cu impactul direct asupra omului, ajungem la concluzia clară că, până la urmă, vom ajunge să ne punem propria existență în pericol! Fie că înțelegem importanța albinelor sau nu, trebuie să conștientizăm că fiecare faptă are și răsplată și fiecare acțiune negativă va atrage după sine consecințe neplăcute.