Copacii și pădurile ocupa un loc special în inimile noastre. Nu numai ca mănâncă dioxidul de carbon din aer și emit oxigen delicios pe care să-l respirăm, dar prin simpla lor prezență ne calmează și ne relaxează.
Datorită efectelor benefice, copacii primesc foarte multă atenție din partea oamenilor de știință, iar un nou studiu tocmai a pus o întrebare originală: copacii dorm?
Pentru prima dată o echipă internațională de cercetători din Austria, Finlanda și Ungaria au analizat cum copacii se schimbă în timpul nopții, folosind scanări laser extrem de precise. Rezultatele sugerează că arborii se mișcă în timpul nopții prin aplecare ușoară și se îndreaptă în decursul dimineții. Dar este acesta somn?
Pentru început, să vorbim despre ce a făcut echipa de cercetători pentru a afla rezultatele. Potrivit lui Patrick J. Kiger de la Discovery, doi copaci, unul în Finlanda și unul în Austria, au fost observați folosind scanări cu lasere de înaltă precizie, înregistrând un cluster de peste un milion de puncte de informație pentru fiecare copac. Aceste scannere cu laser, practic, le-au permis echipei să observe cum se mișcă copacii în timp, chiar dacă mișcarea este insesizabilă cu măsurători simple.
După interpretarea rezultatelor, echipa a descoperit că arborii s-au aplecat cu circa 10 centimetri în timpul nopții, cu punctul de jos atins imediat înaintea zorilor de zi. Apoi, dimineața, copacii s-au îndreptat gradual.
“Rezultatele noastre arată că întregul arbore se apleacă în timpul nopții, fapt evident în schimbarea poziției frunzelor și a ramurilor”, a declarat Eetu Puttonen de la Institutul Finlandez de Cercetare Geospațială. “Schimbarea nu este prea mare: doar un maxim de 10 centimetri pentru o înălțime de circa 5 metri, însă se produce sistematic și cu acuratețe”.
Având copacii în locații diferite și măsurările fiind efectuate în condiții ideale a permis echipei de cercetători să excludă factori de mediu care ar fi putut cauza aceste aplecări, deși este important de precizat că au analizat doar doi copaci, așadar un eșantion foarte mic.
“Următorul pas îl constituie colectarea de clustere de puncte de analiză și compararea rezultatelor cu măsurători în care se va folosi apă, în timpul zilei și al nopții,” spune Puttonen. “Aceasta ne va permite o mai bună înțelegere a consumului de apă zilnic al copacilor și influența acestor factori asupra climatului local sau regional”.
Însă este acesta somn? Bineînțeles nu în felul în care îl experimentăm noi, însă dacă rezultatele sunt corecte, acest comportament este indubitabil un ciclu nocturn. Aplecarea este foarte probabil cauzată de pierderea internă de presiune a apei în celulele copacului. Fenomenul poartă numele de presiune turgor și este întâlnita la majoritatea plantelor. Practic, presiunea turgor se observă atunci când se oprește fotosinteza, ceea ce diminuează presiunea, cauzând o “moleșire”. Celulele și tulpinile din ramuri și frunze sunt mai puțin rigide, așadar predispuse aplecării sub propria greutate.
Echipa de cercetători sugerează, de asemenea, că aplecarea poate fi rezultatul copacilor care își “odihnesc” ramurile și frunzele. Copacii își întind ramurile și frunzele pentru a absorbi mai multă lumină în timpul zilei, însă în timpul nopții această “încordare” ar fi doar o risipă de energie.
Concluzia cu care rămânem de aici este aceea că arborii se mișcă într-adevăr noaptea, într-o manieră care pentru noi, oamenii, seamănă foarte mult cu somnul. Deși nu se întâmplă chiar „somn”, comportamentul este definitiv o indicație a unui ciclu nocturn care nu a fost niciodată înregistrat până acum.
Descoperirile echipei de cercetători au fost publicate în jurnalul Frontiers in Plant Science.