• Despre YES
  • Politica de Confidențialitate
  • Contact
  • Autentificare
  • Înregistrare
YES! - Your Educated Sociey
  • Acasă
  • Proiecte YES
  • Cultură
  • Educație
  • Comunitate
  • Evenimente YES
Niciun rezultat
Vezi toate rezultatele
YES
Niciun rezultat
Vezi toate rezultatele
Acasă Educație

De ce poartă absolvenții robă și tocă?

Your Educated Society de Your Educated Society
June 30, 2020
în Educație
0 0
0
7
SHARES
352
VIZUALIZĂRI
Share on FacebookShare on Twitter

 roba si toca A purta robă este o tradiție ce datează încă din secolul XII în mediul universitar, cam din vremea fondării universităților europene. Pe întreg parcursul acestei perioade, numeroși studenți aveau, pe lângă acest statut, și rolul de membri ai clerului, fie de clerici aspiranți, iar îmbrăcămintea individuală nu era încurajată. În consecință, la început se presupune că nu exista o diferență semnificativă între stilul vestimentar adoptat de titrați și cel abordat de oamenii de rând, exceptând o tendință a membrilor personalului academic și ai clerului de a îmbrăca veșminte simple, insipide.

Related Posts

Și la sate putem avea școli frumoase, curate și bine dotate

Oferă-i un zâmbet! YES, Primăria sector 3 și Park Lake derulează o campanie împotriva violenței domestice

Istoria surprinzătoare a creionului

Care este conduita spectatorului la un concert de orchestră?

  Pe de altă parte, îmbrăcămintea, în genere, era aleasă din considerente practice. Pe când erau întemeiate primele universități, acestea nu dispuneau de clădiri oficiale proprii care să adăpostească săli de curs. Prin urmare actul de învățământ se desfășura în biserici, unde participanții se reuneau. Așadar, robele serveau scopului de-a ține de cald cursanților care, altfel, ar fi dârdâit în friguroasele edificii bisericești medievale.

  Cea mai timpurie normare a robei academice a avut loc ca o consecință a edictului dat de Stephen Langton în 1222, în cadrul Consiliului de la Oxford, unde s-a proclamat ca toți membrii clerului sa îmbrace o cappa clausa (n.r. o capă închisă în partea din față). În scurt timp, aceasta a fost regândită ca marcă a universitarilor, în condițiile în care unele universități avangardiste creaseră un precedent prin adoptarea robelor din motivele sus menționate, în timp ce clerul renunțase la frecvența cu care obișnuise să le poarte. Pe această cale, începând cu 1321, robele au devenit emblematice pentru licențiați, masteranzi și absolvenți ai doctoratului, odată cu dispoziția dată în această direcție de către Universitatea din Coimbra.

   Treptat, de-a lungul timpului, modelul robei a suferit modificări adaptate la confort, păstrându-se, totuși, simplitatea și sobrietatea inspirată de negru.

   În ceea ce privește toca academică, unii istorici sunt de părere că aceasta descinde din “birretum” (n.r. bereta triunghiulară purtată de clerul catolic roman, devenită obligatorie printre aceștia din 1311).

roba si toca

     Începând cu secolul al XV-lea, toca a fost inclusă în ținuta standard a școlarilor, versiunea inițială a acesteia fiind decorată cu broderii.

  Ulterior, la unele universități, toca se identifica într-un fel cu dobândirea unui titlu, de maestru sau doctor, așa cum explică și istoricul francez Jacques Le Goff:

   Odată trecut examenul, candidatul devenea licențiat, cu toate că titlul pe care-l obținea era de <<doctor>>, urmând a preda ca profesor. Pe calea aceasta, el prelua public rolul de dascăl universitar. Apoi, arhidiaconul îi atribuia, îi transmitea cu solemnitate permisiunea de a preda, laolaltă cu însemnele corespunzătoare funcției pe care o căpăta oficial: un scaun profesoral, o carte deschisă, un inel de aur și toca academică.

    Tradiția azvârlirii tocilor odată cu încheierea festivității de absolvire își are obârșia relativ în contemporaneitate. Primul gest de acest tip a fost înregistrat în 1912 la Academia Navală din Annapolis, Maryland, gest care a atras controverse cu privire la motivele care l-au generat, răspunsul unanim acceptat fiind decizia Academiei de a le preda absolvenților șepcile de ofițeri chiar la momentul ceremoniei. Astfel, azvârlirea cu pricina avea rolul de-a sublinia tranziția acestora de la elevi la ofițeri prin înlocuirea șepcilor inițiale specifice statutului de aspirant cu cele de ofițer. Din nefericire, nu s-a putut stabili cu precizie ce anume a izbutit să propage acest gest de inspirație momentană devenit practică populară într-un timp atât de scurt.

roba si toca

   Va să zică, de la bisericile și abațiile medievale unde stilul vestimentar reprezenta, mai mult sau mai puțin, trendul european, la liceele moderne unde acele veșminte, fără doar și poate, nu își au locul, cu excepția unor ceremonii, roba și toca continuă să denote desăvârșire intelectuală.

Etichete: cultura generalaeducatierobatoca
Următoarul articol

#paintingforgood aduce culoare în școlile din România

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts

Comunitate

Viața la țară prin oglinda educației

de Your Educated Society
December 18, 2021
0

   Se spune că nu se face carte în mediul rural. Nimic mai greșit!    Se spune că e aproape...

Citește mai mult

Viața la țară prin oglinda educației

11 laptopuri donate în comuna Movila Miresii, jud. Brăila

Noi vrem copii care să bată mingea în curtea școlii

Și la sate putem avea școli frumoase, curate și bine dotate

Pășește cu încredere în școală – Elis Pavaje și BookLand își unesc forțele pentru renovarea școlilor din mediul rural

Un laptop și un desktop pentru doi copii entuziasmați

Încarcă mai mult

[mc4wp_form id="274"]


Vino alături de noi

Your Educated Society

Popular Posts

De ce poartă absolvenții robă și tocă?

de Your Educated Society
June 30, 2020
0

DISCRIMINAREA. Definiții și tipologii

de Your Educated Society
June 29, 2020
0

Pictura pe pânza de păianjen. O artă dispărută.

de Your Educated Society
June 28, 2020
0

YES

Ne alăturăm activ eforturilor societății din care facem parte pentru a susține și a dezvolta educația pentru toate vârstele, pentru a promova și valorifica cultura, arta și activitățile fizice.
Asociația Your Educated Society - pe scurt, YES - își desfășoară activitatea prin inițierea de campanii participative și prin implicare directă în soluționarea problemelor și a provocărilor societății.

Asociația YOUR EDUCATED SOCIETY este înregistrată în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor cu nr. 117 din 11.12.2019, cod fiscal 42042710.

YOUR EDUCATED SOCIETY este înscrisă în Registrul de Evidență a prelucrării datelor cu caracter personal la poziția 11942 din data de 06/06/2020

© 2020 Asociația Your Educated Society

  • Cultură
  • Proiecte YES
  • Educație
  • Comunitate
Niciun rezultat
Vezi toate rezultatele
  • Acasă
  • Proiecte YES
  • Cultură
  • Educație
  • Comunitate
  • Evenimente YES

© 2020 YES - Your Educated Society

Bine ai revenit!

OR

Autentifică-te mai jos

Ai uitat parola? Înregistrare

Creează cont nou

OR

Completează formularele de mai jos pentru înregistrare

Toate câmpurile sunt obligatorii Autentificare

Obține parola

Please enter your username or email address to reset your password.

Autentificare
Acest website folosește cookies. Prin continuarea folosirii, vă exprimați acordul pentru folosirea lor. Vizitează pagina de Politica de Confidențialitate.