Format din alăturarea cuvintelor latine nihil, care înseamnă „nimic”, și sufixul phobia, nihilofobia descrie frica de nimicnicire. Cunoscută și sub numele de oudenofobie, această fobie este strâns legată și de frica față de cifra 0.
În timp ce majoritatea studiilor arată că este o fobie fictivă, bazată pe afirmația generică “totul poate fi sau deveni o fobie”, există oameni care suferă de aceasta.
Cauze și simptome
Persoanele care suferă de această fobie sunt obsedați de propria mortalitate și de percepția că după moarte nu există nimic. Aceștia se tem de asemenea de lucruri care nu conțin nimic, precum cutii goale, lipsa conținutului producându-le anxietate, temere și chiar panică.
Oudenofobii se tem de cifra 0, în special de cronometre care folosesc numărătoarea inversă. Aceastea îi fac să se îngrijoreze excesiv față de momentul în care viața lor se va termina, putând degenera în anxietate față de moarte, numită necrofobie.
Ficțiune și realitate
Nihilofobia este tratată ca o fobie fictivă, iar doctorii de specialitate nu o consideră un diagnostic psihiatric valid. Realitatea este însă că fobia, ca definiție, este o frică paralizantă irațională și nu ar trebui tratată cu ignoranță.
Fobiile sunt periculoase pentru că limitează și paralizează persoanele care suferă de ele, iar cauza este în general o experiență traumatizantă. Originea majorității tulburărilor psihologice și psihiatrice sunt traumele din trecut și singura formă de a trece peste acestea este cu ajutor de specialitate.
Fobiile sunt asemănătoare unei cuști restrictive care îngreunează viața de zi cu zi, cauzează neplăceri, împiedică cei care suferă de ele să participe la anumite activități altminteri plăcute și pot chiar cauza sentimente negative față de oameni de diferite culturi, religii sau cu altă orientare sexuală.
Indiferent dacă o anumită fobie este inventată sau destul de răspândită pentru a fi recunoscută ca atare, o persoană care simte că suferă de o anumită fobie, are nevoie de ajutor medical imediat. În fața obiectului fricii lor, persoanele care cred că suferă de fobii au aceleași simptome psihologice și fizice cu cei care au fobii reale. În ambele cazuri, numai o persoană de specialitate poate diagnostica un caz de anxietate și este foarte important să se caute ajutor imediat.