Moldova poate că este una dintre cele mai puțin vizitate țări din Europa, însă aici se găsește cea mai mare pivniță de vinuri din lume, iar istoria tărâmului se întinde pe milenii. Datorită trecutului incredibil al zonei, pământurile Moldovei au fost martori tăcuți la trecerea multor culturi și civilizații diferite.
Orheiul Vechi este un parc arheologic, într-un peisaj superb, cu multe dintre ruine care datează din era preistorică până in evul mediu.
Istoria violentă a Orheiului Vechi
Așezarea arheologică se află în valea unui râu, pe ceea ce era odată o rută de comerț importantă. Aici eu fost găsite rămășițe arheologice care datează încă din Neolitic și alte ere timpurii. Din secolul III î.Hr până în secolul I d.Hr, dacii au construit aici un fort circular pe care l-au folosit pentru a controla această zonă strategică.
Zona a fost invadată și devastată de mongoli, în sec. XIII, iar Hoarda de Aur, care a dominat Rusia și Ucraina, a invadat și a cucerit această parte a Moldovei în sec. XIV. Aceștia au construit în Orheiul Vechi primul oraș, pe-atunci numit Yabgi-Shehr, stabilind un fort și un caravanserai, un birt la marginea drumului, pentru comercianții care tranzitau zona. Orașul era multicultural, cu creștini și musulmani care conviețuiau împreună. Hoarda de Aur a încetat să mai existe în sec. XIV și odată cu aceasta a luat naștere principatul Moldova, iar Yangi-Shehr s-a numit Orhei.
Moldovenii au construit un nou fort în zonă, împreună cu o mănăstire. Tătarii din Crimeea, succesori ai Hoardei de Aur, au distrus vechiul oraș Orhei în sec. XVI și un nou oraș, cunoscut ca Noul Orhei, a fost construit mai târziu la 10 km de fosta așezare, acum distrusă. Moldovenii au luptat cu otomanii mulți ani, însă au fost până la urmă forțați să se supună imperiului musulman.
În perioada de vasalitate către otomani, valea de lângă Orheiul Vechi a fost folosită de rebeli creștini. De haiduci. A fost construită o mănăstire într-o peșteră, pe care o foloseau creștinii care fugeau de conducerea musulmană.
În 1905, Biserica Ortodoxă a construit o mănăstire și o biserică pe o creastă care străjuia valea. Acestea au fost închise atunci când regiunea a fost anexată de Stalin, în 1933, deși chiar și în ziua de astăzi mănăstirea este casa unui număr mic de călugări. Orheiul Vechi a devenit parte din Republica Moldova în 1991, când Uniunea Sovietică s-a destrămat.
Priveliștile Orheiului Vechi istoric
Cea mai cunoscută atracție a zonei este mănăstirea din peșteră, care se află pe o creastă izolată deasupra râului Răut. Mănăstirea este scobită în stâncă și prezintă câteva cămăruțe și o capelă. Desenele de pe pereți făcute de călugării de-atunci încă sunt vizibile.
Biserica, totodată și mănăstire din lemn, care este dedicată Înălțării Sfintei Maria, a fost recent restaurată după mulți ani de neglijare sub conducerea comunistă. Construcția reprezintă un frumos exemplu de arhitectură țărănească. Biserica are două turnuri spiralate, cupole și grădini. Ruinele unui zid de apărare din sec. XIV se află adiacent mănăstirii.
Aflate in meandra râului Răut, doar câteva ruine din vechiul Orhei ai mai rămas. Băile construite de Hoarda de Aur (cunoscute sub numele de Băi Tătărești), încă poti fi vizitate aici.
Birtul medieval și mănăstirea creștină se regăsesc în sit și pe lângă alte ruine din vechiul oraș se mai găsește aici și palatul guvernatorului, chilii din piatră și citadela. O parte din zidurile medievale încă stau în picioare. Tot aici se regăsește un număr de case din sec. XVIII și XIX construite de în stilul țărănesc local, case care încă sunt locuite de familii de fermieri locali.
Cum se ajunge la Orheiul Vechi
Există câteva tururi de o zi care pleacă din capitala Moldovei, Chișinău, dar se pot folosi și autobuze din sistemul public de transport pentru a ajunge în Orheiul Vechi.
Satul Butuceni este adiacent parcului arheologic și aici sunt două centre de expoziție care dețin rămășițe și artefacte recuperate din situl arheologic de la Orheiul Vechi. Cazare în Butuceni se regăsește din plin.
Totodată, zona oferă și câteva cărări în jurul sitului arheologic, pe care vizitatorii se pot bucura de priveliști superbe.
articol oferit de Raftul cu idei