Acum 4 ani, proeminenți lideri europeni au anunțat o inițiativă al cărei scop este ca toate lucrările științifice din Europa să devină gratuite și accesibile tuturor. Termenul limită pe care l-au anunțat este anul 2020. Anul acesta, așadar, proiectul ar trebui să fie complet.
[Update 2020 despre inițiativă aici: link]
Această inițiativă ar avea un impact legal numai asupra cercetărilor finanțate public sau din fonduri public-private, ceea ce reprezintă o vastă porțiune de lucrări științifice produse anual; totuși, scopul inițiativei este de a face disponibilă gratuit întreaga arie științifică, nu numai anumite segmente. La bază stau trei principii: „împărtășirea cunoștințelor liber”, „acces deschis” și „reutilizarea datelor de cercetare”.
Inițiativa ar diminua practicile des întâlnite de eliberare a rapoartelor științifice sub embargo (o metodă care permite jurnalelor științifice să favorizeze anumiți comunicatori științifici și membri ai mass-media, în detrimentul altora).
În cele din urmă, această decizie este rezultatul unei întâlniri a Consiliului Concurenței european, consiliu ce include ministere ale științei, ale inovației, comerțului și industriei. Statele membre ale Uniunii Europene au căzut de acord în privința valorii și a gradului de implicare necesar pentru finalizarea cu succes a proiectului de acces liber.
Dacă termenul limită al anului 2020 este respectat, ar însemna că milioane de oameni, literalmente, ar avea acces gratuit la cunoștințele și informațiile produse de experți în fizică, astronomie, matematică, inginerie, biologie ș.a.m.d. Inițiativa ar face știința accesibilă către indivizi la un nivel la care generațiile anterioare ar fi putut doar visa.
Carlos Moedas, comisarul european pentru știință, cercetare și inovare, numește inițiativa drept o mișcare „care schimbă viața”. Însă, la fel ca toate marile revoluții, țelul inițiativei va fi dificil de realizat și va necesita o intensă supraveghere și planificare.
În prezent, Consiliul European a oferit informații insuficiente despre cum vor face țările europene tranziția completă către acest acces liber și despre cum vor ajunge să respecte deadline-ul anului 2020, adică anul acesta.
Sarcina este una monumentală. De dragul exemplului, menționez Olanda, una dintre țările din Europa care pledează vehement pentru accesul liber la informații. Până recent, termenul limită oficial pe care olandezii și l-au impus pentru accesul nemărginit și gratuit la lucrările științifice olandeze a fost plasat pentru 2024.
Așadar, anunțul făcut arată amploarea acestei mișcări de a asigura acces liber la cunoștințe științifice. Așa cum am menționat, guvernul olandez – care la momentul anunțului deținea președinția rotativă a Uniunii Europene, este un susținător hotărât al accesului liber la informații științifice în Europa.
Termenul anului 2020 este recunoscut chiar de Consiliul European ca fiind unul foarte dificil de realizat, deoarece dezideratul nu reprezintă o lege, ci o orientare politică pentru cele 28 de guverne membre care au ajuns la un consens, însă deschiderea arătată de liderii europeni și de marile organizații științifice reflectă șansele foarte ridicate de succes ale inițiativei.
Deloc fără legătură, vă invit să urmăriți și acest mic video despre războiul împotriva științei.