La sfârșitul acestei săptămâni am ajuns în comuna Movila Miresii, din județul Brăila, la două fetițe cu rezultate bune la școală. Copiii au fost evidențiați de doamna Florica Plopeanu, profesor pentru copii cu cerințe educaționale speciale (CES).
Am adus, prin bunătatea și implicarea donatorilor noștri, următoarele unități:
- un laptop Lenovo IdeaPad 3145-15AST, un mouse wireless și un mousepad, achiziționate noi prin donațiile în bani strânse de Rodica David, de ziua ei, în valoare totală de 1.239,88 RON
- un desktop performant, cu periferice, donat de Corina Grigoriu, cu valoare declarată de 3.000 RON
- un monitor de 23 inch DELL și un receptor Wi-Fi USB, donat de președintele asociației noastre, Bogdan T. Popovici, cu valoare declarată de 300 RON
Situația copiilor familiei Spiță, familia beneficiară, este în linii mari aceeași ca situația multor alte familii din România: copii dedicați școlii, dar din familii cu venituri la limita subzistenței, venituri care nu asigură nici măcar necesarul de hrană zilnic.
Familia Spiță are trei copii: Mihaela și Valentina, cele două fetițe la care am fost, mai au și un frățior, care e prea mic să își dorească altceva decât brațele mamei și jucăriile colorate rămase de la surorile lui. De când a început să se țină pe piciorușe, fratele cel mic se ține scai de fetițe. Nici când le-am prezentat fetelor calculatoare nu s-a putut dezlipi de ele.
Mama celor două fetițe știa că venim. Și că aducem un laptop. PC-ul adițional a fost o surpriză pe care ne-am bucurat nespus să i-o facem. După primirea laptopului despre care știa, doamna Spiță avea un zâmbet laaarg și luminos, dar când a văzut că scoatem unitatea și monitorul din portbagaj și i-am spus că „mai avem un calculator, să fie fiecare în largul său, pe lângă zâmbetul larg au apărut și ochii umeziți. Și-ai dânsei, și-ai noștri, deoarece, să recunoaștem, sunt singurele lacrimi care radiază fericire. Ori, pentru o femeie ca doamna Spiță, ochii înlăcrimați sunt o obișnuință, însă nu de fericire….
Ne-a impresionat foarte mult curățenia și ordinea din mica gospodărie a familiei Spiță: fiind primăvară, puținul pământ din curte și din jurul casei era bine săpat, sădit în răzoare și rânduri drepte, plivite de buruieni. Casa, la fel, curată și ordonată. Din păcate. știm că de toate acestea se ocupă mama, doamna Ramona Spiță, iar acest lucru nu îl știm de la dânsa, ci de la vecini. Motiv pentru care am admirat-o și mai mult, pentru că nu s-a văitat nicio secundă despre greutățile zilnice cu care se confruntă. Tatăl fetițelor, domnul Spiță, nu era acasă. Nici la muncă nu era, din câte am auzit, iar absențele dumnealui din viața de familie și din gospodărie sunt o obișnuință, așa cum probabil ați bănuit.
10 minute. Atât a durat pentru ca cele două copile să se familiarizeze cu „dublu clic”, „clic dreapta”, „Nou document Word”, „de-aici se dă mai tare, de aici mai încet, de aici se stinge, așa se dă repornire”. Pentru noi, adulți, este uimitor cât de repede se pot asimila astfel de informații, mai ales că tindem să comparăm cu cât ne-a luat nouă să învățăm să folosim calculatoarele.
La încheiere, fetele s-au dus la doamna Spiță și au început să-i șușotească la ureche. Am fost curioși, dar ne-a lămurit mama imediat: „Vor să vă întreb dacă pot să vă ia în brațe”. Am fost, bineînțeles, copleșiți și am acceptat cu plăcere. (NOTA BENE: toate persoanele care au avut contact cu fetițele și mama acestora sunt vaccinate împotriva COVID-19 și s-au purtat în permanență măști. Aparatura donată a fost dezinfectată anterior. Pentru pozele cu minori, părintele și-a oferit acordul).
Am plecat de la familia Spiță încrezători că gestul donatorilor noștri va avea un ecou prelung în viitorul celor două fetițe și al frățiorului cel mic.
Vă mulțumim, dragi prieteni, că vă implicați și donați. pentru a deschide, efectiv, copiilor defavorizați, o fereastră pentru viitor.